Het vinden van een goede boekenzaak is geen sinecure. Als je net van de boot komt en in je nieuwe thuisstad nog geen straatsteen van de andere kan onderscheiden, is het risico groot dat je terecht komt in een inferno van dofgoud en fletsgroen (een beetje olijvig, maar dan niet Italiaanse delicatessen maar oase steekschuim).
Omdat ik nergens een écht goede lijst van boekhandels in Amsterdam kan vinden volgt hier een eerste, rudimentaire, ongeordende opsomming, met de velden waar de winkels sterk in zijn:
- Athenaeum: onafhankelijke, labyrintische zaak waar het heerlijk ronddolen is, al is het personeel niet altijd even behulpzaam. Vooral sterk in Nederlandse, vertaalde en Engelse literatuur, filosofie, literatuur- en taalwetenschap. Verder ook miljarden tijdschriften in hun aparte Nieuwscentrum.
Spui 14-16 (website, tel: 020 514 1460) - American Book Center: architectonisch hoogstandje met een heuse boom midden in de winkel. Ga o.a. voor fotografie en design, de beste science-fiction afdeling van het land en de enorme kast comics en graphic novels. Zit direct naast Athenaeum.
Spui 12 (website, tel: 020 625 5537) - Waterstones: honderd meter van de twee bovenstaande winkels. Volledig volgepakt filiaal van de bekende Britse keten. Klassiek meubilair en goede Engelstalige collectie (ook natuurlijk Engelse vertalingen van buitenlandse fictie).
Kalverstraat 152 (website, tel: 020 638 3821) - De Boekenmarkt op het Spui: alsof drie grote boekenzaken op twee minuten afstand van elkaar nog niet genoeg zijn wordt er elke vrijdag van het jaar een grote boekenmarkt op het Spui gehouden, met “zo’n 25 boekenhandelaren” uit het hele land.” Hier ligt van alles, vooral tweedehands.
Spui, Amsterdam (website) - De Slegte: er zijn mensen die niets van De Slegte moeten hebben, maar die mensen steken alleen hun hoofd om de deur en zien de rotzooi die daar verramjst ligt, terwijl je enkel voor de tweedehands boeken moet gaan. De Slegte in de hoofdstad is enorm en goed bevoorraad, vooral wat betreft de Nederlandse en vertaalde literatuur, kunst, architectuur en geschiedenis. Ook erg vriendelijke mensen.
Kalverstraat 48-52 (website, tel: 020 622 5933) - Antiquariaat A. Kok & Zn.: een grootse tempel voor antiquarische en tweedehands boeken, met een uitgebreide én verfijnde selectie vertaalde literatuur; veel klassieke prenten en landkaarten. Ook de enige winkel die ik ken met een aparte afdeling “mycologie”: de studie naar zwammen, schimmels en paddenstoelen.
Oude Hoogstraat 14-18 (website, tel: 020 623 1191) - Boekhandel Perdu: bent u op zoek naar Nederlandse, vertaalde, Engelse, Duitse of Franse poëzie? Dan kunt u nergens beter terecht dan bij de boekenwinkel van de Literaire Stichting Perdu. Onovertroffen, prachtig dat het nog bestaat.
Kloveniersburgwal 86 (website, tel: 020 422 0542) - International Theatre & Film Books: om maar even bij de niches te blijven: in Nederland is geen grotere verzameling toneelteksten te vinden. Verder ook veel theater- en filmwetenschappen en naslagwerken. Gevestigd ín de Stadsschouwburg.
Leidscheplein 26 (website, tel: 020 622 6489) - Architectura & Natura: nog een unicum: uitgaande van het idee dat gebouwen altijd met hun omgeving te maken hebben, verkoopt Architectura & Natura boeken over architectuur, landschapsarchitectuur én “natural history”; vooral de titels over stedenbouwkunde/urbanisme zijn de moeite waard.
Leliegracht 22 (website, tel: 020 623 6186) - Het Martyrium: vernoemd naar Elias Canetti’s meesterwerk (dat in het oorspronkelijke Duits Die Blendung heet). Mooie collectie Nederlandse en vertaalde literatuur, kunst en filosofie, maar vooral verleidelijk vanwege de constant aangevulde ramsj die hier wél van goede kwaliteit is—het zijn gevaarlijke buren voor de boekenminnaar…
Van Baerlestraat 170 (website, tel: 020 673 2092) - Robert Premsela: we blijven even in Oud-Zuid bij Premsela, met een geweldige voorraad vaak moeilijk te vinden kunstboeken, o.a. van meesters uit de jaren 1900-1940. Ook alweer een goede afdeling ramsj.
Van Baerlestraat 78 (website, tel: 020 662 4266) - Stedelijk Museum: recht tegenover Premsela vinden we het verbouwde Stedelijk, dat niet alleen een overdonderende collectie moderne en hedendaagse kunst heeft, maar ook een magistrale museumwinkel waar je zonder te betalen naar binnen kan. Ga hier vooral heen voor ansichtkaarten, fotografie, architectuur en kunsttheorie, en voor de enorme hoeveelheid schilders (ik heb hier al boeken gevonden over Christian Schad en George Grosz, waardoor mijn verzameling over de Neue Sachlichkeit eindelijk compleet is!).
Museumplein 10 (website, tel: 020 573 2911) - Taschen Amsterdam: mijn werkgever mag hier natuurlijk niet ontbreken. Veel mensen kennen deze uitgever van de spotgoedkope boekjes die vaak bij De Slegte liggen. De Taschenwinkel heeft echter meer dan dat. Je vindt hier tussen de 250 en 300 verschillende titels over alle mogelijke onderwerpen, van communistische architectuur en mode tot Middeleeuwse manuscripten, van grafische vormgeving en film tot de volledige etsen van Piranesi.
P.C. Hooftstraat 44 (website, tel: 020 662 7820)